מהי קטיעה?

קטיעות גפיים רקע רפואי:

קטיעה מבטאת מצב בו אחת או יותר מהגפיים נעדרת באופן חלקי או מוחלט. קטיעה עלולה להיות מולדת (Amelia / dysmelia), או נרכשת עקב חבלה או מחלה (למשל, סרטן). שכיחות קטיעות באוכלוסייה היא בערך 1:250 והיחס בין קטיעות בגפיים עליונות לתחתונות הוא 5:1. במצבי קטיעה מולדת נפוצים תיקונים אורתופדיים לגפיים מעוותות, כדי שניתן יהיה להתאים גפיים תותבות. במצבי קטיעה עקב חבלה או מחלה, משתדלים לקבוע את מיקום הקטיעה כך, שיאפשר תפקוד מרבי בעזרת פרוטזה.

מיון הקטיעות

את הקטיעות נוהגים למיין לפי מיקום הגדם בגפה הנותרת באופן הבא:
AK (Above Knee) - מעל הברך
BK (Below Knee) - מתחת לברך
AE (Above Elbow) - מעל המרפק
BE (Below Elbow) - מתחת למרפק

במקרה של קטיעה בשתי הגפיים ייעשה שימוש במונח Double לציון פגיעה דו-צדית.
תופעות לוואי - השלכות של קטיעות על מערכת התנועה תפקוד - רמת התפקוד המושגת על ידי הילד הקטוע תלוי בגובה הקטיעה ובהיקפה. קטיעה מעל הברך גורמת להגבלה תפקודית גדולה יותר מאשר קטיעה מתחת הברך וכמובן שקטיעה של שתי הרגלים מגבילה לעין ארוך יותר מקטיעה של רגל אחת. הוא הדין לגבי קטיעות של הידיים. הילד הקטוע יכול להגיע לרמת תפקוד גבוהה ביותר עם פרוטזות מותאמות. יחד עם זה ישנן כמה יכולות מוטוריות שייפגעו וחשוב לתת עליהם את הדעת בעת פעילות גופנית.

שיווי משקל וקואורדינציה

עקב הפגיעה בהחזר החושי מחיישני העומק והשטח של האיבר הקטוע, נוצר צורך בלמידה מחודשת של דפוסי שיווי המשקל והקואורדינציה מוטורית. בעקבות תהליך הלמידה מופנמים ממדי ומשקל הפרוטזה לתוך דפוסי התנועה, ומאפשרים תנועה יעילה באמצעותה, בדומה לשימוש במכשירי הספורט השונים.
קונטרקטורות והגבלה בטווחי תנועה - באזור הקטיעה נוצרת פגיעה בשרירים הגורמת לנטייה לקיצור בטווחי התנועה הפעילים במפרקים. למשל, קטיעות בגפיים תחתונות עלולות לגרום לקיצור בשרירים כופפי הירך והברך. הקפדה על מתיחות של שרירים אלה יכולה למנוע את התפתחות המגבלה.

עקמת בעמוד השדרה (סקוליוזיס)

עקמת בגב וסטיות בתנוחת הראש ביחס לקו הכובד, מתפתחות עקב הנטייה לפצות על העדר הגפה על ידי הטיית הראש לכיוון הגפה החסרה. כדי למנוע תופעה זו, חשוב לבצע תרגילים לשיפור בקרת קו האמצע החדש.

פגיעה בתחושת שטח וטיפול עור

בעקבות השימוש בפרוטזה יש להקפיד על טיפול בעור, כדי למנוע מצבים של דלקות, שפשופים, פטרת ופצעי לחץ. לכן חלק גדול מהפעילויות נושאות משקל (תרגילי כושר) תעשנה בלא הפרוטזה.
הפעילות הגופנית מיועדת בראש וראשונה לאפשר לאמן תפקודים גופניים מפצים ולשמר טווחי תנועה מרביים ביחוד במצבי גדם קצר, כדי לשמר סימטריה תנועתית ויציבתית. הפעילות יכולה להתבצע עם וללא פרוטזה. במקרה האחרון הילד ישב על כיסא גלגלים. במרבית מצבי הקטיעה ניתן לבצע כמעט כל פעילות תוך התאמות מסוימות. ילד קטוע רגל אחת מתחת לברך יכול להשתתף בכל פעילות על הרגליים.
לדוגמא, לצורך ריצה נוהגים קטועים BK להשתמש כיום בפרוטזות קפיציות ייחודיות מסוג Flexfoot וקטועים AK בפרוטזות עם בוכנות הידראוליות ומפרקים בברך ובקרסול שמאפשרות דפוס ריצה רגיל. יחד עם זאת נהוג להקטין את מרחקי הריצה ואת הדרישות למהירות כדי להימנע מעומסי יתר במפרקים.

סטיות בהליכה ובריצה

שימוש בפרוטזה ללא אימון מספיק של חיישני התנועה הפרופריוספטיבים (קינסטזיה) עלול להתבטא בסטיות אופיניות מתבנית הליכה נורמלית, בעיקר במצבי קטיעה מעל הברך (AK)
הסטיות כוללות בין היתר מאפיינים של זריקת הרגל בתנועה סיבובית, שימוש מוגבר בסיבוב המותן ,נעילה מוקדמת של הברך עקב הנפה לא מבוקרת מספיק ובריחה הצידה של הברך.

זהירות במקרה של קטיעות

יש לגלות ערנות לתלונות על כאבים או נפיחות במפרקים. בכל מקרה כזה יש להפנות לרופא המטפל כדי לקבל הנחיה או היתר להמשיך בפעילות.

לתיאום פגישת ייעוץ חינם:

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך